Gebruiksaanwijzing Stone Art

 

Stone Art is een soort papier-maché met een zeer specifieke samenstelling.

In combinatie met Powertex kan je een zelfhardende klei maken, groveen fijne structuren en  steen effecten verkrijgen.

Je kunt Stone Art op Vier manieren gebruiken

1a. Fijne structuur aanbrengen op een bestaand voorwerp of op canvas.

Het gemakkelijkste is te werken op een voorgevormd figuur hetzij in piepschuim, gips of op een zelf gemaakt beeld in aluminiumfolie (wel afplakken met tape). Werk je met Powertex lood, dan krijg je een perfecte blauwsteen imitatie. Smeer je beeld in met Powertex lood, laat even drogen, strooi er met de hand poeder overheen en wrijf het overtollige er af. Herhaal dit tot het gewenste resultaat is bereikt.

1b. Grove structuren: bewerk je ondergrond zoals hierboven beschreven.

Smeer de ondergrond opnieuw in met Powertex en druk stukjes klei zoals boven beschreven er in vast. Gebruik ook het grovere afval van Stone Art weer opnieuw. Smeer het geheel enkele keren in met poeder tot het helemaal handdroog is en het gewenste effect is bereikt. Powertex kan je ook als enige polieren. Blijf met de platte blote hand doorwrijven, het poeder verdwijnt en het geheel gaat glanzen. Een hoogglans krijg je door terug een beetje Powertex aan je vinger te dippen en dit op de hoogst gelegen gedeeltes klei aan te brengen. Herhaal het polieren, en blijf dit herhalen tot de gewenste hoogglans is bereikt. Hoe meer je dit doet, des te donkerder worden de gepolierde stukken. Opgelet als je de objecten voor buiten maakt, het poeder blijft niet zitten. Voeg daarom witte Powercolor aan de Stone Art toe om de witte effecten te bewaren.

Breng na drie weken droogtijd altijd twee lagen Easy Varnish aan om het poeder te beschermen.

2.Klei maken en boetseren.

Meng dezelfde hoeveelheid Powertex en Powertex Stone Art, meng het geheel met de hand en blijf poeder toevoegen tot u een soort van brooddeeg krijgt, wat vanzelf van je handen loskomt. Het mag niet meer blijven plakken en toch moet je het soepel kunnen kneden. Met deze klei kan je gaan boetseren, structuren aanbrengen in een nog natte Powertex ondergrond.

 

3. Klei craquelures met pigmenten.

Maak klei zoals hierboven beschreven. Druk de bal klei die je gemaakt hebt met Stone Art en Powertex Brons plat tot een 2 cm dik. Strooi er verschillende kleurpigmenten op, wrijf ze open en doe dit langs beide zijden. Neem een fles of een deegrol en rol uit tot op een halve centimeter of iets dunner. Tijdens het openrollen zie je de craquelé verschijnen. Rol steeds van binnen naar buiten met een gelijkmatige druk.

​             

 

4. Pasta maken.

Voeg Stone Art toe aan Powertex tot je een spatelbare massa verkrijgt (gladde structuur = minder Stone Art/grove structuur = meer Stone Art)

 

© 2012 - 2023 powertex-groothandel | sitemap | rss