Stone Art

Wat is Stone Art?

Stone Art is een soort papier-maché met een zeer specifieke samenstelling. In combinatie met Powertex kunt u een zelfhardende klei maken, grove en fijne structuren alsook steen effecten verkrijgen.

img3885.jpg

 

 

 

 

 

Stone Art gebruiksaanwijzing - technieken

U kunt Stone Art op drie manieren gebruiken:

1a. Fijne structuur aanbrengen op een bestaand voorwerp of op canvas. Het gemakkelijkste is te werken op een voorgevormd fifi guur hetzij in piepschuim, gips of op een zelf gemaakt beeld in aluminiumfolie (wel afplakken met tape). Werkt u met Powertex lood, krijgt u een perfecte blauwsteen imitatie. Smeer uw beeld in met Powertex lood, laat even drogen, strooi er met de hand poeder overheen en wrijf het overtollige er af. Herhaal dit tot het gewenste resultaat is bereikt.

1b. Grove structuren: bewerk uw ondergrond zoals hierboven beschreven. Smeer de ondergrond opnieuw in met Powertex en druk stukjes klei zoals boven beschreven er in vast. Gebruik ook het grovere afval van Stone Art weer opnieuw. Smeer het geheel enkele keren in met poeder tot het helemaal handdroog is en het gewenste effff ect is bereikt. Powertex kan je ook als enige polieren. Blijf met de platte blote hand doorwrijven, het poeder verdwijnt en het geheel gaat glanzen. Een hoogglans krijg je door terug een beetje Powertex aan je vinger te dippen en dit op de hoogst gelegen gedeeltes klei aan te brengen. Herhaal het polieren, en blijf dit herhalen tot de gewenste hoogglans is bereikt. Hoe meer je dit doet, des te donkerder worden de gepolierde stukken.
Opgelet als je de objecten voor buiten maakt, het poeder blijft niet zitten. Voeg daarom witte Powercolor aan de Stone Art toe om de witte effff ecten te bewaren. Breng na drie weken droogtijd altijd twee lagen Easy Varnish aan om het poeder te beschermen.

2. Klei maken en boetseren
Meng dezelfde hoeveelheid Powertex en Powertex Stone Art, meng het geheel met de hand en blijf poeder toevoegen tot u een soort van brooddeeg krijgt, wat vanzelf van uw handen loskomt. Het mag niet meer blijven plakken en toch moet je het soepel kunnen kneden.
Met deze klei kunt u gaan boetseren, structuren aanbrengen in een nog natte Powertex ondergrond.

3. Klei craquelures met pigmenten:
Maak klei zoals hierboven beschreven.
Druk de bal klei die je gemaakt hebt met Stone Art en Powertex Brons plat tot een 2 cm dik. Strooi er verschillende kleurpigmenten op, wrijf ze open en doe dit langs beide zijden. Neem een flfl es of een deegrol en rol uit tot op een halve centimeter of iets dunner. Tijdens het openrollen zie je de craquelé verschijnen. Rol steeds van binnen naar buiten met een gelijkmatige druk.